Ja, de vakantietijd is begonnen! Heerlijk, toch?!

Voor veel gescheiden ouders brengt de vakantietijd nogal wat praktische & emotionele uitdagingen met zich mee. Dus gescheiden ouders: KEEP CALM and WATCH OUT voor:

De 7 grootste struikelblokken in de zomervakantie

 1. Het is de eerste zomervakantie zonder je partner
  O en dat is me toch wennen! Want los van alles wat er misschien niet goed ging, was hij héél handig met de tent. En los van alles wat er niet zo lekker liep, zorgde zij elke ochtend voor heerlijke verse broodjes. Of andersom natuurlijk 😉
 1. Een deel van de zomer viert je kind vakantie met de andere ouder
  Dat kan heel confronterend zijn. Misschien is het wel de eerste keer dat jij je kind langere tijd niet ziet. En misschien gaat je kroost ook nog eens naar een plek die jij nóóit zou kiezen!
 1. Je mist de vakanties als gezin (en neemt dat jezelf/ de ander kwalijk)
  Zo had het niet mogen gaan. Jullie zouden samen gelukkig zijn en een hecht gezin vormen. Dat is niet gelukt.
 1. Je moet afwijken van de omgangsregeling
  Voor familiebezoek in het buitenland of om aan te sluiten op de vakantieplanning van een nieuwe liefde. Logisch of te belachelijk voor woorden?!
 1. Het is hollen en stilstaan
  Het ene moment ben je druk met je kind(eren). De zorg voor kleintjes of als taxichauffeur aan de slag voor grotere kids. Het afstemmen met de andere ouder. Kortom: je rent en regelt je rot. Wanneer is er tijd voor jou?
  En het andere moment is het stil. TE STIL. De muren komen op je af. Te moe om te slapen. Te gestrest om te kunnen genieten.
 1. Je maakt je zorgen om je kind(eren)
  En dan heb je daar in de vakantieperiode ook nog eens meer tijd voor: Gaat het wel goed met mijn kind? Is dit gedrag normaal voor deze leeftijd? Of komt het door de scheiding?!!
 1. Je voelt je schuldig
  Eigenlijk gaat het nu, op dit moment, best wel goed. Of misschien zelfs wel heel goed. Ik voel me top! Maar, mag ik hier eigenlijk wel van genieten?

Nu laat ik je natuurlijk niet zitten met De 7 grootste struikelblokken in de zomervakantie zonder tips:

TIPS:

 1. Het is de eerste zomervakantie zonder je partner
  Is het wennen? Accepteer dit én spreek het uit naar je kind(eren). Bijvoorbeeld: “Wat zou het fijn zijn hè, als die sterke papa hier nu was geweest voor deze tentharingen.”
 1. Een deel van de zomer viert je kind vakantie met de andere ouder
  Zorg dat jij daar zelf mee om leert gaan. Je kind heeft recht op vakantie met beide ouders. En jij beslist niet over de vakantiebestemming van de andere ouder. Punt.
  ⭐ Als je goed met elkaar samenwerkt, kun je natuurlijk een bestemming kiezen waar je allebei graag heen wilt en daar de overdracht doen. Dat scheelt soms ook enorme autoritten voor de kinderen.
 1. Je mist de vakanties als gezin
  Dat mag! Iets of iemand missen is eigenlijk liefde. Dus door dat te voelen eer je jullie gezin zoals het was. Geef er gerust woorden aan richting je kind(eren): “Weet je nog die keer dat we met mama erbij op vakantie waren in Italië. Wat hebben we heerlijk gezwommen die vakantie!”
  ⭐ Je laat ook nog eens zien, dat het prima is om over de andere ouder te praten met jou.
  ⛔ Hopelijk overbodig om te vermelden: Het missen van het gezinsleven is nooit een goede reden om snel een vervanger te zoeken.
  Ben je boos of verdrietig vanwege de scheiding?
  Vergeef jezelf. En vergeef je ex-partner. Nee, niet een beetje (over het deel waar je je in kunt vinden) maar HELEMAAL. Wanneer jij volledig accepteert dat jullie partnerrelatie/ liefdesrelatie geëindigd is, kun je jouw en jullie ‘nieuwe leven’ echt vorm gaan geven. En gaan zien voor wat het waard is.
 1. Je moet afwijken van de omgangsregeling
  Soms ‘in je voordeel’ en soms ‘in je nadeel’. Focus je op het grotere geheel en op het belang van je kind(eren). En ja, dat staat gevoelsmatig soms haaks op jouw belang. Heb je hier moeite mee? Praat er met iemand over, die jou de juiste vragen kan stellen. (Hint: dat is meestal niet je beste vriend/ vriendin.)
  Ter geruststelling: Zo’n 90% van de ouders die ik spreek heeft het gevoel dat er af en toe wel heel veel water bij de wijn moet… Dus blijkbaar is dat normaal 😉
 1. Het is hollen en stilstaan
  De meesten van ons zijn zó druk met het zorgen voor onze kinderen, dat we onszelf af en toe vergeten. En weet je wat daar nou zou jammer aan is… Onze kinderen volgen ons voorbeeld.
  Dus, wil je dat je kinderen goed voor zichzelf leren zorgen? Geef het goede voorbeeld. Vraag je eens af:
 • Hoe gaat het eigenlijk met mij?
 • Wat heb ik nu nodig?
 • Waar heb ik behoefte aan?
 1. Je maakt je zorgen om je kind(eren)
  Over dit onderwerp heb ik eerder een blog geschreven: Wat is normaal?
 1. Je voelt je schuldig
  Ja, je mag genieten! Wanneer je van jezelf weet, dat je de volledige verantwoordelijkheid neemt voor je leven, dat je goed zorgt voor jezelf én goed zorgt voor je kinderen dan hoef je je absoluut niet schuldig te voelen.
  Je hebt niet altijd invloed op wat je overkomt. Maar hoe je ermee omgaat maakt het verschil.
  En als ouder, maak jij per definitie het verschil voor jouw kind(eren). Dus verzorg jezelf, slaap voldoende, beweeg, eet gezond, geniet, lach veel, dans, heb lief & wees gelukkig!

Mag ik even persoonlijk worden?

Ik heb ze allemaal meegemaakt en ook allemaal in één vakantie. Benieuwd hoe ik daar destijds mee om ben gegaan en hoe ik jou daar ook bij kan helpen? Laat van je horen onder dit bericht, per e-mail team@oudersplanb.nl of via 06-54263773.

Ook andere tips voor gescheiden ouders zijn van harte welkom!

 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •