“Als de scheiding straks uitgesproken is, dan gaat het vast beter.”

Ja vast, als vanzelf.

Helaas niet.

Natuurlijk komt er op een bepaalde manier wat meer rust, wanneer 1 van de 2 het huis heeft verlaten. Of wanneer er meer duidelijkheid is over de financiën.

Maar scheiden is een werkwoord. Wanneer twee mensen jarenlang hun leven met elkaar hebben gedeeld, is een extra woonruimte of een uitspraak van de rechter niet genoeg om ze zomaar van elkaar los te maken.

“Ze gaat haar gang maar, met haar achterlijke gedrag. Mij raakt het niet meer.”

Wel dus.

Dagelijks spreek ik ouders die met veel gedrevenheid (lees: frustratie, boosheid, stoom uit hun oren) vertellen dat ze hun ex allang los hebben gelaten. En wat ik dan hoor, is het verlangen om de ander los te kunnen laten. Om door te kunnen gaan. En o wat is dat soms lastig!

Dat is ook niet zo gek. Je leven zoals je dat gewend was – met alle fijne en alle minder fijne dingen – was wel jóuw leven. En nu is alles anders. Je hebt ooit gekozen voor diegene en nu moet je weer loslaten. Terwijl je ondertussen behoorlijk met elkaar vergroeid bent.

En vergis je niet. Ook wanneer jij degene bent, die besloten heeft om ‘het uit te maken’… dat wil niet zeggen dat je los bent van die ander. En nee, ook niet wanneer er een ander in het spel is.

Het kost tijd, moeite, energie en gaat gepaard met verdriet en boosheid (waar dan weer verdriet onder zit).

En weet je, dat afscheid nemen van ‘hoe het was’ werkt ook zo voor kinderen. Met een scheiding is ook hun fundament weggeslagen en de veiligheid zoals ze die kenden omver geschopt. Is dat een goede reden om ‘bij elkaar te blijven voor de kinderen’?

Nee.

Maar het is wel een ontzettend goede reden om je situatie en die van je kind(eren) serieus te nemen. Niet aanmodderen dus of zelf het wiel uitvinden. Investeer in hulp en in een stappenplan! Je hoeft het niet alleen te doen.

Hoe zou het zijn als je niet in je uppie ging bedenken hoe jouw leven er uit mag zien? Als je niet alleen – maar samen met anderen – oplossingen bedenkt voor jouw probleem. En je stap voor stap jouw leven weer op gaat bouwen!

Hoe gesteund en hoeveel krachtiger zou jij je voelen? Misschien ga je er zelfs wel van genieten.

Stel je eens voor!

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •